BLOG - Durf te vragen!

Ik was kampioen in hard werken en een krak in mezelf druk opleggen. Ik meende dat ik alles zelf moest kunnen. Hulp vragen stond niet in mijn woordenboek. Een presentatie geven op het werk, een workshop in mekaar steken voor een team, een extra projectje erbij? Allemaal lekker voedsel voor de workaholic in mij. Echter, gelukkiger werd ik er vaak niet van. Ik zat er soms uren op te zwoegen en stak er zelfs mijn vrije tijd in. Geregeld vroeg ik me dan af: ‘Hoe doen anderen dat toch? Hoe krijgen die dat zo snel en goed voor mekaar en slagen die er toch nog in om vrije tijd te hebben? Waarom leken zij zo succesvol?

Durf te vragen

Ik merkte toch een paar opvallende verschillen. Zij durfden aan zichzelf toegeven dat ze niet alles kunnen en alles weten en gingen bijgevolg zoeken naar hulpbronnen: een collega om inspiratie vragen, naar een vriend of vriendin bellen, voor techniek beroep doen op je technisch onderlegde broer, opzoeken in google,…kortom zij zochten alle mogelijke manieren om hun eigen leven gemakkelijker te maken. Waarom jezelf pijnigen in iets wat je niet goed kan of niet weet? Waarom het warm water uitvinden als je weet welke kraan je moet opendraaien? Door beroep te doen op hulpbronnen heb je immers 3 keer gewonnen:

  1. Je hebt iets nieuws bijgeleerd of je hebt inspiratie opgedaan om iets in de toekomst aan te pakken (kan nog van pas komen)
  2. Je hebt iets geleerd over de ander. Soms sta je ervan versteld waar een ander je mee kan helpen en als de ander je niet kan helpen, heeft die vaak nog wel originele ideeën die je verder op weg zetten.
  3. Je hebt iemand blij gemaakt door zijn/haar hulp te vragen.

Mensen helpen graag

Geef toe, help jij zelf ook niet graag? Mensen zitten nu eenmaal zo in elkaar dat ze het prettig vinden om iets voor een ander te betekenen. De meeste mensen helpen veel liever anderen dan dat we zelf om hulp vragen. Hulp vragen lijkt voor velen een teken van zwakte. Het omgekeerde is waar! Meer nog: onderzoekers van Harvard bewezen dat wie om hulp wordt gevraagd net gunstiger denkt over de hulpvrager. Doordat je de ander een gevoel van waardering geeft: ‘jij weet of kan iets dat mij kan helpen, daarom vraag ik jouw hulp hierbij’. Mensen helpen met plezier en voelen zich daardoor zelf gewaardeerd. Hulp vragen is dus een manier om verbondenheid te zoeken en contacten te verdiepen.

Netwerken werkt!

Een klant vertelde onlangs dat ze had uitgesproken aan haar kennis (een man met veel connecties) dat ze op zoek was naar een andere job. Onmiddellijk daarop pleegde die man een telefoontje naar de directeur van een bedrijf (en tevens goede vriend) met de boodschap dat hij iemand kende die mogelijks een job kon invullen in dat bedrijf. Mijn klant was verbouwereerd. Het voelde zelfs wat ‘oneerlijk’. Wat is er oneerlijk aan mekaar willen verder helpen? Wat zou jij doen als je een vriend of kennis kan helpen bij het vinden van een job? Het was inderdaad een snelle actie van deze kennis, maar het toont wel aan hoe kansen opeens voor het grijpen kunnen liggen zodra je je wensen uitspreekt. Je netwerk kan je op 2 manier inschakelen in je zoektocht:

  • Door meer informatie te verzamelen over de job en het bedrijf dat jou op het 1ste zicht interesseert. Hoe meer je weet van een bedrijf, de mensen en de inhoud van een functie, hoe beter je voor jezelf kan uitmaken of de job en het bedrijf matcht met jouw verwachtingen.
  • Door de juiste informatie over jezelf en je ambities te delen met de juiste mensen zullen deze mensen de link leggen met jouw profiel indien ze opportuniteiten zien passeren.

Wil jij graag voor jezelf helder krijgen wie je bent, wat je wil en hoe je je netwerk kan inschakelen in de zoektocht naar een job? Ontdek wat loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen. Ik schakel met plezier mijn netwerk voor je in!


BLOG - Durf te vragen!

PODCAST - Piekeren

Moeilijk slapen? Veel gedachten in je hoofd? Een deadline halen, een ruzie of angst om je job te verliezen? Wat je ook wakker houdt, piekeren doet geen deugd. Luister naar de podcast met professor Filip Raes >>

Lees meer

BLOG - Jouw interne en externe focus

Wat leert ‘The Voice’ je over personal branding – of beter: je externe & interne focus? >>

Lees meer

BLOG - Emoties blokkeren de weg naar focus

Emoties. Of we het nu willen of niet. We worden ermee geconfronteerd. Verdriet, boosheid, angst. Hoe pak je dit best aan? >>

Lees meer

COACHING TIJDENS COVID_19

Kan coaching doorgaan tijdens corona? Ja zeker! Lees hier de voorzorgsmaatregelingen >>

Lees meer

BLOG - 3 universele behoeften voor werkgeluk

Het ABC van werkgeluk volgens de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan

Lees meer

BLOG - Loopbaancoaching: zoveel meer dan van job veranderen!

Redenen om in loopbaancoaching te gaan, ook tijdens onzekere tijden.

Lees meer

BLOG - Deconnecteren om écht te connecteren

Hoe bouw je échte connectie in een (werk)wereld die quasi volledig online verloopt?

Lees meer

BLOG - Effectieve leiders maken het verschil met focus!

Focus op waar je wél invloed op hebt! Leiderschapsgoeroe Stephen Covey schrijft in 'the 7 habits of highly effective people' over het belang van focus.

Lees meer

BLOG - ONLINE ONLINE ONLINE

Zoomvermoeidheid? Thuiswerken, het nieuwe normaal? Hoe pak je dat gezond aan? Ontdek dé strategie voor een efficiënte werkdag.

Lees meer

BLIJF IN UW KOT MAGAZINE - 5 tips voor meer FOCUS

8 juni 2020

Lees meer

BLOG - FOCUSWOORD

Een Focuswoord dient als rode draad of Leitmotiv om de juiste beslissingen en acties te nemen. In één vingerknip komen je gedrag, gedachten en gevoelens op 1 lijn. Het geeft richting en focus op momenten dat je keuzes wil maken of het even moeilijk hebt. Het zorgt voor zingeving of een leuke twist aan je dag.

Lees meer

BLOG - Hoogsensitief

Maar liefst 15% van de bevolking is hoogsensitief. De hersenen van een hoogsensitief persoon gaan prikkels op een diepere manier verwerken en analyseren. Daarom kan een hoogsensitief persoon (of HSP) meer ontvankelijk zijn voor overprikkeling en emotionaliteit. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Integendeel. Ontdek hoe je hier kracht uit kan putten!

Lees meer

BLOG - Uit de startblokken!

Hoe ver sta je met jouw gezonde voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder piekeren. Vaak stoppen we al voor we goed en wel begonnen zijn. Gedaan met goede voornemens, maar actie! JUST START met deze 5 tips.

Lees meer

BLOG - Fit in je hoofd!

Topsporters worden jarenlang getraind worden om - naast hun fysieke inspanningen, gezonde voeding, goede nachtrust - zich ook mentaal topfit te houden. Ontdek hier hoe ook jij je brein kan trainen en in topconditie houden!

Lees meer

BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

Ken je dat van die ochtenden dat alles er opeens anders uitziet dan je de avond van tevoren in gedachten had? Je kind dat je opeens ziek aantreft in zijn bed, een miscommunicatie met je partner, de vaststelling dat er geen brood meer in huis is, je favoriete bloes waarop een vlek belandt vlak voor je naar je werk vertrekt, een telefoontje van een boze klant,.. Hoe zorg je ervoor dat ze geen "smet" op je dag leggen?

Lees meer

BLOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Op vakantie? Hoe maak jij duidelijk aan je omgeving wat je noden zijn en wat je plezier geeft? Welke kleine, leuke vakantiegewoontes kan je doortrekken in je 'normale' werk&levensritme zodat je er langer kan van nagenieten. Neem altijd een stukje vakantie mee.

Lees meer

Tijdschrift voor Coaching: Tips om je gelukkiger te voelen op je werk én thuis!

4 juni 2018

Lees meer

Het Belang van Limburg, Sjiek Magazine : Go with the FLOW!

7 augustus 2017

Lees meer

Feeling: Focus of Druk?

3 juli 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad Magazine: Focus - 7 regels voor wie tijd te kort heeft

18 februari 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad: deze column zal je leven veranderen!

26 januari 2017

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x