BLOG - ONLINE ONLINE ONLINE


Online Online online..ik word daar zo moe van...

Meer dan 6 op 10 (62%) Belgen die tijdens de lockdown actief aan het werk zijn, doen dat van thuis uit. Maar liefst 4 op 10 deed dit voor de COVID-19 crisis uitbrak nooit. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door HR-dienstverlener SD Worx.

De  corona lockdown heeft een revolutie teweeggebracht op vlak van telewerk. In veel bedrijven verliep dit soepeler dan gevreesd, zelfs in de meer traditionele industrieën en loopbanen. Telewerken is ingeburgerd en de toegenomen flexibiliteit en virtualisatie lijkt de norm. We stonden en staan nog steeds voor serieuze uitdagingen om ons werk gedaan te krijgen in deze nieuwe context op vlak van:

Rolstress: Elke dag lijkt op elkaar. Er komt weinig spontaan structuur. Er is geen rit meer van en naar het werk hetgeen vaak resulteert in een onduidelijk start en einduur van werken. We wonen en leven nu op één plek waarin we meer rollen opnemen. Dat geeft druk. Het houdt ons brein bezig met wat we denken dat er van ons verwacht wordt in élk van die rollen, ook al zit hier vaak een kloof met de realiteit, nl. een discrepantie tussen wat wij onszelf opleggen en wat er effectief gevraagd wordt. Dat creeërt stress, geeft een gevoel van controleverlies. Focus wordt dan moeilijk.

FOMO: fear of missing out. Ons brein krijgt té veel informatie via té veel verschillende kanalen te verwerken, zelfs in je vrije tijd! Bedrijven organiseren massaal virtuele koffies of dagelijkse 'check-in' momenten om connectie met hun werknemers te bevorderen. Ook vrienden & familie zorgen voor online apero's en bedrijven doen hier intussen ook duchtig aan mee. Ook dit creëert een hoop stress bij mensen die lijden onder de verwachting: Moet ik hier nu écht aan meedoen? Ben ik iets aan het missen?

Always online: Schermen & informatie verwerken vragen veel energie als het gaat om videocalls (zoom, microsoft teams, skype, google hangouts,...) omdat:

  •  het moeilijker is om non-verbale communicatiesignalen te achterhalen: we zien veel gezichtsuitdrukkingen die niet makkelijk te plaatsen zijn zonder handen en totale blik op de houding
  • de veelheid aan prikkels (alle collega's samen in beeld, de interieurs, interessante boeken op de  plank in de achtergrond) zorgt dat je brein meer moeite moet doen om dit te verwerken
  • oogvermoeidheid snel optreedt wanneer je voortdurend op korte afstand op een punt concentreert. Kijk maar eens een uur lang naar het puntje van je neus. Vermoeiend!
  • sociale dissonantie: Je bent je veel meer bewust dat er anderen naar je kijken via het scherm. Zeker als je jezelf ziet op het scherm. Dat zorgt ervoor dat we ons moeilijker kunnen ontspannen in een gesprek. Mentaal lijk je wel samen, maar lichamelijk niet. Dat zorgt voor conflict in je brein. Het doet je nog meer stilstaan dat momenten van échte connectie en fysiek contact gering zijn en broodnodig.

Hoog tijd voor enkele interventies in het ‘nieuwe normaal’ om het vele online (thuis)werk gezond aan te pakken:

SWITCH OFF

  • Wie kijkt er de hele dag in de spiegel? Not! Kijk enkel naar de andere en de andere kijkt naar jou zoals in een ‘normaal’ gesprek. Zet de andere op fullscreen, zo vermijd je dat je jezelf ziet.
  • Zet jezelf op mute op momenten dat er geen interactie gevraagd wordt, dan voorkom je dat je continu in ‘alertheidsmodus’ zit.
  • Zet jezelf comfortabel, regelmatig zijdelings links en rechts, rug tegen leuning, schouders naar achteren in luistermodus zoals bij een 'normale' dialoog of vergadering.

SWITCH ON

  • Zet jezelf recht. Wanneer je ingrijpt op je lichaam, grijp je in op je denken (embodied cognition).
  • Zet jezelf op unmute wanneer je iets wil delen. Die handeling geeft je brein het signaal om terug alert te zijn.
  • Geef een teken, letterlijk of figuurlijk via de 'raise your hand knop', wees hoffelijk als je het woord wil nemen.

DOORBREEK DE SLEUR

  • Reserveer vaste momenten om je émail te bekijken en te beantwoorden. Laat je mail niet de hele dag open staan. Het trekt continu de aandacht weg van waarop je écht wil focussen.
  • Boek enkel een online meeting bij de start (vb.brainstorm) of op belangrijke ankerpunten (beslissingen nemen) van gezamenlijke projecten. Het tussentijds (samen) werken aan projecten doe je best via gedeelde documenten (zoals dropbox, google drive).
  • Zit je toch in een online presentatie waarbij je lang dient te luisteren: maak dan tekeningen (over de inhoud) via doodling of mindmaptechnieken.

REFRESH 

  • Creeër ieder uur ontspanningsmomenten voor jezelf (adem 4 tellen in 6 tellen uit, sta recht, beweeg, dans), ga wandelen en doe nog eens een 'oldschool' telefoontje
  • Kijk om de 20 minuten, eens 20 seconden, 20 meter verder of in de verte (20-20-20) - mentale refresh verzekerd!
  • Durf stiltemomenten toelaten

Ziezo, met deze kleine ingrepen, is je brein helemaal klaar om te  FOCUSSEN op de ESSENTIE! 

Wil jij graag meer voldoening uit je dag halen? 

Wil jij graag meer aandacht schenken aan de dingen die écht belangrijk voor je zijn, zowel op het werk als privé?

Meer weten hoe je dàt precies doet? Dat kan op 2 manieren:

1. Via een Focus@Home workshop binnen je organisatie >>

of

2. Via een traject van individuele coaching >>

AANRADER! 

Organiseer een inspirerende (online) masterclass in jouw bedrijf!

Meer info vind je hier!




BLOG - ONLINE ONLINE ONLINE

PODCAST - Piekeren

Moeilijk slapen? Veel gedachten in je hoofd? Een deadline halen, een ruzie of angst om je job te verliezen? Wat je ook wakker houdt, piekeren doet geen deugd. Luister naar de podcast met professor Filip Raes >>

Lees meer

BLOG - Jouw interne en externe focus

Wat leert ‘The Voice’ je over personal branding – of beter: je externe & interne focus? >>

Lees meer

BLOG - Emoties blokkeren de weg naar focus

Emoties. Of we het nu willen of niet. We worden ermee geconfronteerd. Verdriet, boosheid, angst. Hoe pak je dit best aan? >>

Lees meer

COACHING TIJDENS COVID_19

Kan coaching doorgaan tijdens corona? Ja zeker! Lees hier de voorzorgsmaatregelingen >>

Lees meer

BLOG - 3 universele behoeften voor werkgeluk

Het ABC van werkgeluk volgens de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan

Lees meer

BLOG - Loopbaancoaching: zoveel meer dan van job veranderen!

Redenen om in loopbaancoaching te gaan, ook tijdens onzekere tijden.

Lees meer

BLOG - Deconnecteren om écht te connecteren

Hoe bouw je échte connectie in een (werk)wereld die quasi volledig online verloopt?

Lees meer

BLOG - Effectieve leiders maken het verschil met focus!

Focus op waar je wél invloed op hebt! Leiderschapsgoeroe Stephen Covey schrijft in 'the 7 habits of highly effective people' over het belang van focus.

Lees meer

BLIJF IN UW KOT MAGAZINE - 5 tips voor meer FOCUS

8 juni 2020

Lees meer

BLOG - FOCUSWOORD

Een Focuswoord dient als rode draad of Leitmotiv om de juiste beslissingen en acties te nemen. In één vingerknip komen je gedrag, gedachten en gevoelens op 1 lijn. Het geeft richting en focus op momenten dat je keuzes wil maken of het even moeilijk hebt. Het zorgt voor zingeving of een leuke twist aan je dag.

Lees meer

BLOG - Hoogsensitief

Maar liefst 15% van de bevolking is hoogsensitief. De hersenen van een hoogsensitief persoon gaan prikkels op een diepere manier verwerken en analyseren. Daarom kan een hoogsensitief persoon (of HSP) meer ontvankelijk zijn voor overprikkeling en emotionaliteit. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Integendeel. Ontdek hoe je hier kracht uit kan putten!

Lees meer

BLOG - Durf te vragen!

Een presentatie geven op het werk, een workshop in mekaar steken voor een team, een extra projectje erbij? Allemaal lekker voedsel voor de workaholic in jou? Zit jij soms uren te zwoegen en moet je vrije tijd er bij inschieten? Hoe doen anderen dat toch? Hoe krijgen die dat zo snel en goed voor mekaar en slagen die er toch nog in om vrije tijd te hebben? Waarom lijken zij zo succesvol?

Lees meer

BLOG - Uit de startblokken!

Hoe ver sta je met jouw gezonde voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder piekeren. Vaak stoppen we al voor we goed en wel begonnen zijn. Gedaan met goede voornemens, maar actie! JUST START met deze 5 tips.

Lees meer

BLOG - Fit in je hoofd!

Topsporters worden jarenlang getraind worden om - naast hun fysieke inspanningen, gezonde voeding, goede nachtrust - zich ook mentaal topfit te houden. Ontdek hier hoe ook jij je brein kan trainen en in topconditie houden!

Lees meer

BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

Ken je dat van die ochtenden dat alles er opeens anders uitziet dan je de avond van tevoren in gedachten had? Je kind dat je opeens ziek aantreft in zijn bed, een miscommunicatie met je partner, de vaststelling dat er geen brood meer in huis is, je favoriete bloes waarop een vlek belandt vlak voor je naar je werk vertrekt, een telefoontje van een boze klant,.. Hoe zorg je ervoor dat ze geen "smet" op je dag leggen?

Lees meer

BLOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Op vakantie? Hoe maak jij duidelijk aan je omgeving wat je noden zijn en wat je plezier geeft? Welke kleine, leuke vakantiegewoontes kan je doortrekken in je 'normale' werk&levensritme zodat je er langer kan van nagenieten. Neem altijd een stukje vakantie mee.

Lees meer

Tijdschrift voor Coaching: Tips om je gelukkiger te voelen op je werk én thuis!

4 juni 2018

Lees meer

Het Belang van Limburg, Sjiek Magazine : Go with the FLOW!

7 augustus 2017

Lees meer

Feeling: Focus of Druk?

3 juli 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad Magazine: Focus - 7 regels voor wie tijd te kort heeft

18 februari 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad: deze column zal je leven veranderen!

26 januari 2017

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x