BLOG - FOCUSWOORD

Ritme – het focuswoord van Ingeborg

Ingeborg stuurde me vorige week een mailtje. Ze deelde me haar focuswoord van 2020 en hoe ze hier kracht uit put in deze coronacrisis. Ik vond het zo mooi dat we besloten om het met jullie te delen. Dank je wel, lieve Ingeborg!

Lieve Miet,

Ik koos “ritme" als focuswoord voor 2020. Ritme. Ritme dus. Ik ging er helemaal in op en wat blijkt. Het thema is nu nog relevanter dan het al was voor Corona. Ik las onlangs in het boek van de filosofe Marli Huier waarom ritme en structuur zo belangrijk zijn in het leven. Waarom mensen vroeger uitkeken naar het weekend - naar het einde van de werkdag. Iets wat door de voortdurende connectiviteit onder druk staat.

Waarom het vroeger als kind leuk was om uit te kijken naar de Kermis in het dorp, terwijl er nu in zowat elke woonkamer een playstation staat.

Chaos en structuur zijn beiden belangrijk voor mij. 

Ik heb gemerkt dat ik een soort vrijheid nodig heb. Als ik dan focus wil in mijn chaos gebruik ik het woord ritme. En het werkt. Maar weet je, ook nu in Corona is dat woord zo relevant - ritme.

Mensen zitten in quarantaine, werken niet of werken thuis, missen regelmaat, week en weekend, werk en privé. Het loopt nog meer door elkaar. Zelf ben ik nog aan het werk maar in een ploegensysteem - om geen contact te hebben met andere collega’s en niet samen ziek te worden - voor de continuïteit. Maar wat een impact op mijn regelmaat. Als het me even te veel wordt sluit ik mij af en denk ik aan mijn focuswoord ritme. Mijn ochtendritueel: het bewust onthaasten, tijd nemen voor mezelf, focus houden op wat echt belangrijk is. Het werkt. Mijn woord trekt me door deze crisis.

Ik heb zoveel meegenomen uit de begeleiding die ik van je kreeg. Ik wil je zeggen dat het over het algemeen goed met me gaat en als ik al een slechte dag heb, ik vrij snel kan schakelen en gas terugneem. Dank je.

Back to basics

Word jij soms overdonderd door al die -goed bedoelde- tips, lijstjes en to do’s om deze coronaperiode zinvol door te brengen en je werk efficiënt gedaan te krijgen?

Het doet me denken aan de kerstperiode of de vakantieperiode waarin we gebombardeerd worden met ideeën voor ‘goede voornemens ‘om alles anders, beter en productiever aan te pakken. Vol energie aan de slag voor enkele dagen, soms weken…en dan...niets meer. Too much.

We zijn geen robots en alleen de “doe-modus” houdt ons als mens niet overeind. Al zeker niet als het over ‘extra’s of ‘verandering’ gaat in deze -voor vele mensen toch- uitdagende en vermoeiende periode. Dan is het nodig om eerst even terug naar de essentie te gaan. Focus op de dingen die nu écht moeten gebeuren. Naast acties (doe-modus), moet het ook kloppen voor ons brein (denk-modus) en liefst ook in ons hart…want dat klopt altijd , toch? (gevoelsmodus). 

Focuswoord

Keep it simple. Daar pleit ik voor. Zoals met een focuswoord. Het dient als rode draad of Leitmotiv om de juiste beslissingen en acties te nemen. In één vingerknip komen je gedrag, gedachten en gevoelens op 1 lijn. Het geeft richting en focus op momenten dat je keuzes wil maken of het even moeilijk hebt. Het zorgt voor zingeving of een leuke twist aan je dag.

Stel je kiest fun en je staat voor een uitdagende dag of opdracht. Dan helpen vragen zoals

  • Hoe kan ik hier met fun mee omgaan? Of
  • Als ik dit oplos met een tikkeltje fun, hoe zou dat dan zijn?

Of je staat voor een keuze, stel jezelf dan de vraag:

  • Als ik hiervoor ga, brengt mij dit dan meer fun?

Kiezen

Hoe kies je een focuswoord? Wel, vaak komt dat spontaan en is het iets waarvan je al een tijdje meer van wil in je leven, iets dat je misschien verwaarloosd hebt, een thema dat bij jou speelt, iets dat jou wel energie geeft als je dit inzet of iets dat je bewondert in een ander. Volgend lijstje kan je inspiratie geven:


vrijheidcreativiteitschoonheidavontuurgroei
simpliciteitordefunwarmteverbinding
empathieuitdagingcomfortopenheidveiligheid
harmoniespontaniteitrustwaarheidvertrouwen

Dit lijstje kan nog eindeloos doorgaan. Je zal merken dat je spontaan wel op een woord komt als je dit idee even laat sudderen in je brein. 

Duwtje in de rug nodig?

Wil jij je ook minder overladen voelen en je focus terugvinden? Ook nood om terug naar de essentie te gaan? Ontdekken wat jij nu écht nodig hebt en wat je kan helpen om veerkrachtig te blijven in deze coronaperiode en zeker ook hierna? 

BLOG - FOCUSWOORD

COACHING TIJDENS COVID_19

Kan coaching doorgaan tijdens covid_19? Lees hier de voorzorgsmaatregelingen.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - 3 universele behoeften voor werkgeluk

Het ABC van werkgeluk volgens de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Loopbaancoaching: zoveel meer dan van job veranderen!

Redenen om in loopbaancoaching te gaan, ook tijdens onzekere tijden.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Deconnecteren om écht te connecteren

Hoe bouw je échte connectie in een (werk)wereld die quasi volledig online verloopt?

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Effectieve leiders maken het verschil met focus!

Focus op waar je wél invloed op hebt! Leiderschapsgoeroe Stephen Covey schrijft in 'the 7 habits of highly effective people' over het belang van focus.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - ONLINE ONLINE ONLINE

Zoomvermoeidheid? Thuiswerken, het nieuwe normaal? Hoe pak je dat gezond aan? Ontdek dé strategie voor een efficiënte werkdag.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLIJF IN UW KOT MAGAZINE - 5 tips voor meer FOCUS

8 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Hoogsensitief

Maar liefst 15% van de bevolking is hoogsensitief. De hersenen van een hoogsensitief persoon gaan prikkels op een diepere manier verwerken en analyseren. Daarom kan een hoogsensitief persoon (of HSP) meer ontvankelijk zijn voor overprikkeling en emotionaliteit. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Integendeel. Ontdek hoe je hier kracht uit kan putten!

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Durf te vragen!

Een presentatie geven op het werk, een workshop in mekaar steken voor een team, een extra projectje erbij? Allemaal lekker voedsel voor de workaholic in jou? Zit jij soms uren te zwoegen en moet je vrije tijd er bij inschieten? Hoe doen anderen dat toch? Hoe krijgen die dat zo snel en goed voor mekaar en slagen die er toch nog in om vrije tijd te hebben? Waarom lijken zij zo succesvol?

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Uit de startblokken!

Hoe ver sta je met jouw gezonde voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder piekeren. Vaak stoppen we al voor we goed en wel begonnen zijn. Gedaan met goede voornemens, maar actie! JUST START met deze 5 tips.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Fit in je hoofd!

Topsporters worden jarenlang getraind worden om - naast hun fysieke inspanningen, gezonde voeding, goede nachtrust - zich ook mentaal topfit te houden. Ontdek hier hoe ook jij je brein kan trainen en in topconditie houden!

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

Ken je dat van die ochtenden dat alles er opeens anders uitziet dan je de avond van tevoren in gedachten had? Je kind dat je opeens ziek aantreft in zijn bed, een miscommunicatie met je partner, de vaststelling dat er geen brood meer in huis is, je favoriete bloes waarop een vlek belandt vlak voor je naar je werk vertrekt, een telefoontje van een boze klant,.. Hoe zorg je ervoor dat ze geen "smet" op je dag leggen?

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Op vakantie? Hoe maak jij duidelijk aan je omgeving wat je noden zijn en wat je plezier geeft? Welke kleine, leuke vakantiegewoontes kan je doortrekken in je 'normale' werk&levensritme zodat je er langer kan van nagenieten. Neem altijd een stukje vakantie mee.

Lees meer keyboard_arrow_right

Tijdschrift voor Coaching: Tips om je gelukkiger te voelen op je werk én thuis!

4 juni 2018

Lees meer keyboard_arrow_right

Het Belang van Limburg, Sjiek Magazine : Go with the FLOW!

7 augustus 2017

Lees meer keyboard_arrow_right

Feeling: Focus of Druk?

3 juli 2017

Lees meer keyboard_arrow_right

Het Nieuwsblad Magazine: Focus - 7 regels voor wie tijd te kort heeft

18 februari 2017

Lees meer keyboard_arrow_right

Het Nieuwsblad: deze column zal je leven veranderen!

26 januari 2017

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x