BLOG - Emoties blokkeren de weg naar focus

Januari 2021. Goed en wel gestart. Plots verloor ik mijn vader. Zonder afscheid. Ik hap nog iedere keer naar lucht als ik eraan denk. De 1ste gedachten die door mijn hoofd gingen, waren: 'Hoe vertel ik dit aan mijn kinderen? Hoe gaan we hiermee om, als gezin, maar zeker ook ikzelf?  Een lieve vriendin wees me op een kinderboekje van Eva Eland: 'Als verdriet onverwacht op bezoek komt.' Het werd een onderdeel van de afscheidsviering. Misschien was de impact op de 15 volwassenen -daar aanwezig- nog het grootst, voor mij althans wel.

Ik deel het daarom graag met jullie:


Emoties

Of we het nu willen of niet. We worden ermee geconfronteerd. Verdriet, boosheid, angst. Tijdens loopbaanbegeleidingen en mental coaching sessies komen deze emoties boven in geval van:

  • verwerken van ontslag
  • omgaan met tegenslag op het werk, in de sport of privé
  • missen van een promotie of doorgroeimogelijkheden
  • frustraties in samenwerking met collega's of leidinggevenden
  • de niet vanzelfsprekende uitdagingen ten gevolge van corona (covid_19)

Ze uiten zich vaak als weerstand, faalangst, uitstelgedrag of futloosheid. 

Ballonnen op het water

Hoe heb jij geleerd met je emoties om te gaan? Of heb jij geleerd om maar door te gaan en niet te veel emotie te laten zien? En dan steken ze opeens de kop op, meestal wanneer jij het liever niet wil. Ze zitten in de weg. Ze blokkeren je in wat je eigenlijk wil doen of wil bereiken. Ze weerhouden je van focus. Je probeert ze dan weg te drukken. Maar wat gebeurt er als je een ballon onder water probeert te duwen? Juist ja, de druk wordt hoger. De ballon springt omhoog en de emotie komt als een vloedgolf te voorschijn. Je wordt overspoeld, net hetgeen je niet wou.

Verschil tussen emoties en gevoelens

Echter, als je de ballon laat dobberen op het water, je emoties laat ervaren in je lichaam, jezelf toelaat je verdrietig, angstig, boos te voelen, dan vinden ze ook een weg. Emoties willen gevoeld worden. Neem ze serieus. Luister naar de behoefte die er zit. Adem. Stel jezelf de vraag: 'Waar heb ik nu nood aan?' Geef daar eerst ruimte aan.  De druk verdwijnt. Alleen dan kan je kracht terug vinden, actie ondernemen en je focus (terug) scherp stellen. 

Heb jij heel wat onderwater ballonnen? 

Verstop jij jezelf achter een masker van glimlachen, maar merk je dat het nood is om focus te brengen in je loopbaan, je work-life balans, je mentale gezondheid? Duw jij geregeld wat ballonnen onder water en wil je de weg vrijmaken? Dan kan wat ondersteuning deugd doen. Weet dat je daar zeker niet alleen in bent!

Anderen gingen jou reeds voor. Lees hier hun referenties >>
BLOG - Emoties blokkeren de weg naar focus

PODCAST - Piekeren

Moeilijk slapen? Veel gedachten in je hoofd? Een deadline halen, een ruzie of angst om je job te verliezen? Wat je ook wakker houdt, piekeren doet geen deugd. Luister naar de podcast met professor Filip Raes >>

Lees meer

BLOG - Jouw interne en externe focus

Wat leert ‘The Voice’ je over personal branding – of beter: je externe & interne focus? >>

Lees meer

COACHING TIJDENS COVID_19

Kan coaching doorgaan tijdens corona? Ja zeker! Lees hier de voorzorgsmaatregelingen >>

Lees meer

BLOG - 3 universele behoeften voor werkgeluk

Het ABC van werkgeluk volgens de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan

Lees meer

BLOG - Loopbaancoaching: zoveel meer dan van job veranderen!

Redenen om in loopbaancoaching te gaan, ook tijdens onzekere tijden.

Lees meer

BLOG - Deconnecteren om écht te connecteren

Hoe bouw je échte connectie in een (werk)wereld die quasi volledig online verloopt?

Lees meer

BLOG - Effectieve leiders maken het verschil met focus!

Focus op waar je wél invloed op hebt! Leiderschapsgoeroe Stephen Covey schrijft in 'the 7 habits of highly effective people' over het belang van focus.

Lees meer

BLOG - ONLINE ONLINE ONLINE

Zoomvermoeidheid? Thuiswerken, het nieuwe normaal? Hoe pak je dat gezond aan? Ontdek dé strategie voor een efficiënte werkdag.

Lees meer

BLIJF IN UW KOT MAGAZINE - 5 tips voor meer FOCUS

8 juni 2020

Lees meer

BLOG - FOCUSWOORD

Een Focuswoord dient als rode draad of Leitmotiv om de juiste beslissingen en acties te nemen. In één vingerknip komen je gedrag, gedachten en gevoelens op 1 lijn. Het geeft richting en focus op momenten dat je keuzes wil maken of het even moeilijk hebt. Het zorgt voor zingeving of een leuke twist aan je dag.

Lees meer

BLOG - Hoogsensitief

Maar liefst 15% van de bevolking is hoogsensitief. De hersenen van een hoogsensitief persoon gaan prikkels op een diepere manier verwerken en analyseren. Daarom kan een hoogsensitief persoon (of HSP) meer ontvankelijk zijn voor overprikkeling en emotionaliteit. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Integendeel. Ontdek hoe je hier kracht uit kan putten!

Lees meer

BLOG - Durf te vragen!

Een presentatie geven op het werk, een workshop in mekaar steken voor een team, een extra projectje erbij? Allemaal lekker voedsel voor de workaholic in jou? Zit jij soms uren te zwoegen en moet je vrije tijd er bij inschieten? Hoe doen anderen dat toch? Hoe krijgen die dat zo snel en goed voor mekaar en slagen die er toch nog in om vrije tijd te hebben? Waarom lijken zij zo succesvol?

Lees meer

BLOG - Uit de startblokken!

Hoe ver sta je met jouw gezonde voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder piekeren. Vaak stoppen we al voor we goed en wel begonnen zijn. Gedaan met goede voornemens, maar actie! JUST START met deze 5 tips.

Lees meer

BLOG - Fit in je hoofd!

Topsporters worden jarenlang getraind worden om - naast hun fysieke inspanningen, gezonde voeding, goede nachtrust - zich ook mentaal topfit te houden. Ontdek hier hoe ook jij je brein kan trainen en in topconditie houden!

Lees meer

BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

Ken je dat van die ochtenden dat alles er opeens anders uitziet dan je de avond van tevoren in gedachten had? Je kind dat je opeens ziek aantreft in zijn bed, een miscommunicatie met je partner, de vaststelling dat er geen brood meer in huis is, je favoriete bloes waarop een vlek belandt vlak voor je naar je werk vertrekt, een telefoontje van een boze klant,.. Hoe zorg je ervoor dat ze geen "smet" op je dag leggen?

Lees meer

BLOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Op vakantie? Hoe maak jij duidelijk aan je omgeving wat je noden zijn en wat je plezier geeft? Welke kleine, leuke vakantiegewoontes kan je doortrekken in je 'normale' werk&levensritme zodat je er langer kan van nagenieten. Neem altijd een stukje vakantie mee.

Lees meer

Tijdschrift voor Coaching: Tips om je gelukkiger te voelen op je werk én thuis!

4 juni 2018

Lees meer

Het Belang van Limburg, Sjiek Magazine : Go with the FLOW!

7 augustus 2017

Lees meer

Feeling: Focus of Druk?

3 juli 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad Magazine: Focus - 7 regels voor wie tijd te kort heeft

18 februari 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad: deze column zal je leven veranderen!

26 januari 2017

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x