Het Nieuwsblad: deze column zal je leven veranderen!

Deze column zal je leven veranderen

HET LIGT AAN ONS OERBREIN 

26/01/2017 om 16:09 - Het nieuwsblad

“Je moet goed beseffen”, zegt neuropsychologe Elke Geraerts, “dat ons brein van nature zéér negatief is. Als jij straks naar huis rijdt bijvoorbeeld, dan is de kans erg groot dat je denkt: allez, wat doet die voor mij nu! Ga toch eens aan de kant! Maar je zal niet zo snel denken: oh, wat een mooi manoeuvre maakt die man.”

Nu durf ik zelf een heel uitzonderlijke keer nog wel eens in bewondering te staan voor een zilverwitte haardos met een onvermoed vlotte rijstijl – hopelijk mag ik zelf ook zo worden. Maar ik voel me betrapt: de negatieve gedachtestroom evolueert zelfs vaak, doorheen de dag, naar een draaikolk. “Jaja,” beaamt carrière en lifecoach Miet Leijssen, “hoe meer je de controle verliest, hoe slechter je gedachten worden. En dan sta je 's avonds na een drukke werkdag aan de kassa achter een bejaard koppel dat wat tijd nodig heeft, en kan je amper je fatsoen houden.”

Opnieuw bingo: ik heb al sms'en verstuurd naar mijn man dat er beter een aparte kassa voor bejaarden geopend zou worden (binnen de fatsoensgrens). En ik heb ook al aan de kassa door de telefoon tegen mijn gesprekspartner staan oreren dat sommige mensen blijkbaar zo nodig op het spitsuur nog even hun hele oninteressante leven aan de kassierster moeten vertellen (over de fatsoensgrens). En ik ben ongetwijfeld niet de enige.

Maar dat ligt dus niet aan onze onhebbelijke persoonlijkheid.

Het ligt aan ons oerbrein.

Als jager-verzamelaars waren onze voorouders gefocust op gevaar en risico, en wij zijn dat nog steeds, waardoor het negatieve makkelijk de bovenhand neemt. “We hebben daar dan gelukkig wel een neocortex rond ontwikkeld waardoor we slimmer zijn geworden en ons beter kunnen beheersen”, zegt Elke Geraerts, “maar die onbewuste gedachten in dat primitieve brein blijven werkzaam.”

“Zo kan je soms een onbestemd gejaagd gevoel hebben. Het is weer die onbewuste negatieve gedachtegang die stress en angst veroorzaakt, waardoor de stresshormonen adrenaline en cortisol je dat opgejaagde gevoel geven.”

Kan deze wetenschap mijn leven als opgejaagde stresskip veranderen? Bij zelfkennis begint de wijsheid. Ik krijg meteen een eerste opdracht mee. “Heb er aandacht voor. Als je morgen naar je werk vertrekt en je doet de deur van je auto open, vraag je dan af wat je denkt en waarom”, zegt Miet.

Ik begrijp het. “Shit, ik ben alweer vijf minuten te laat vertrokken.” Of: “Wat zijn vijf minuutjes nu? Die vuile was zit toch maar mooi al in de machine.”

We zijn toch geen oermensen, zeker?

Better Minds at Work-coach Miet Leijssen zal mij begeleiden in mijn voornemen om beter om te gaan met mijn tijd.

www.bettermindsatwork.com

26 januari 2017

Het Nieuwsblad: deze column zal je leven veranderen!

COACHING TIJDENS COVID_19

Kan coaching doorgaan tijdens covid_19? Lees hier de voorzorgsmaatregelingen.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - 3 universele behoeften voor werkgeluk

Het ABC van werkgeluk volgens de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Loopbaancoaching: zoveel meer dan van job veranderen!

Redenen om in loopbaancoaching te gaan, ook tijdens onzekere tijden.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Deconnecteren om écht te connecteren

Hoe bouw je échte connectie in een (werk)wereld die quasi volledig online verloopt?

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Effectieve leiders maken het verschil met focus!

Focus op waar je wél invloed op hebt! Leiderschapsgoeroe Stephen Covey schrijft in 'the 7 habits of highly effective people' over het belang van focus.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - ONLINE ONLINE ONLINE

Zoomvermoeidheid? Thuiswerken, het nieuwe normaal? Hoe pak je dat gezond aan? Ontdek dé strategie voor een efficiënte werkdag.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLIJF IN UW KOT MAGAZINE - 5 tips voor meer FOCUS

8 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - FOCUSWOORD

Een Focuswoord dient als rode draad of Leitmotiv om de juiste beslissingen en acties te nemen. In één vingerknip komen je gedrag, gedachten en gevoelens op 1 lijn. Het geeft richting en focus op momenten dat je keuzes wil maken of het even moeilijk hebt. Het zorgt voor zingeving of een leuke twist aan je dag.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Hoogsensitief

Maar liefst 15% van de bevolking is hoogsensitief. De hersenen van een hoogsensitief persoon gaan prikkels op een diepere manier verwerken en analyseren. Daarom kan een hoogsensitief persoon (of HSP) meer ontvankelijk zijn voor overprikkeling en emotionaliteit. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Integendeel. Ontdek hoe je hier kracht uit kan putten!

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Durf te vragen!

Een presentatie geven op het werk, een workshop in mekaar steken voor een team, een extra projectje erbij? Allemaal lekker voedsel voor de workaholic in jou? Zit jij soms uren te zwoegen en moet je vrije tijd er bij inschieten? Hoe doen anderen dat toch? Hoe krijgen die dat zo snel en goed voor mekaar en slagen die er toch nog in om vrije tijd te hebben? Waarom lijken zij zo succesvol?

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Uit de startblokken!

Hoe ver sta je met jouw gezonde voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder piekeren. Vaak stoppen we al voor we goed en wel begonnen zijn. Gedaan met goede voornemens, maar actie! JUST START met deze 5 tips.

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Fit in je hoofd!

Topsporters worden jarenlang getraind worden om - naast hun fysieke inspanningen, gezonde voeding, goede nachtrust - zich ook mentaal topfit te houden. Ontdek hier hoe ook jij je brein kan trainen en in topconditie houden!

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

Ken je dat van die ochtenden dat alles er opeens anders uitziet dan je de avond van tevoren in gedachten had? Je kind dat je opeens ziek aantreft in zijn bed, een miscommunicatie met je partner, de vaststelling dat er geen brood meer in huis is, je favoriete bloes waarop een vlek belandt vlak voor je naar je werk vertrekt, een telefoontje van een boze klant,.. Hoe zorg je ervoor dat ze geen "smet" op je dag leggen?

Lees meer keyboard_arrow_right

BLOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Op vakantie? Hoe maak jij duidelijk aan je omgeving wat je noden zijn en wat je plezier geeft? Welke kleine, leuke vakantiegewoontes kan je doortrekken in je 'normale' werk&levensritme zodat je er langer kan van nagenieten. Neem altijd een stukje vakantie mee.

Lees meer keyboard_arrow_right

Tijdschrift voor Coaching: Tips om je gelukkiger te voelen op je werk én thuis!

4 juni 2018

Lees meer keyboard_arrow_right

Het Belang van Limburg, Sjiek Magazine : Go with the FLOW!

7 augustus 2017

Lees meer keyboard_arrow_right

Feeling: Focus of Druk?

3 juli 2017

Lees meer keyboard_arrow_right

Het Nieuwsblad Magazine: Focus - 7 regels voor wie tijd te kort heeft

18 februari 2017

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x