BLOG - Uit de startblokken!

Het nieuwe jaar is gestart. Hoe ver sta je met jouw gezonde voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder piekeren. Vaak stoppen we al voor we goed en wel begonnen zijn. Gedaan met goede voornemens, maar actie!

JUST START met deze 5 tips!

1. Just START: kies
Elke verandering begint bij een 1ste stap. Enkel jij kan die zetten. De 1ste stap naar verandering is beweging. Je start van je bewust te zijn van je huidige situatie en het duidelijk omschrijven van de gewenste situatie waarnaar je wil bewegen.

  • Wat wil je concreet verbeteren en op welk domein: bewegen, voeding of gedachten?

  • Wat wil je absoluut aanpakken en heeft bijgevolg prioriteit?

  • Wat heb je ervoor over om deze doelstelling te bereiken?

  • Hoeveel tijd ga je daaraan besteden en welke dingen ga je bijgevolg niet meer (kunnen) doen?

Schrijf dit zo concreet mogelijk neer. Maak het visueel en hang het op een plek opdat je dagelijks herinnerd wordt aan je nieuwe doel. Ready, Set, Go!

2. Just START met babystappen
Een belangrijke voorwaarde voor succes is starten met ‘babysteps’. Kleine, haalbare stappen die je het nodige zelfvertrouwen geven om verder te gaan. Vanuit je comfortzone ga je kleine wijzigingen doorvoeren, kleine successen boeken en daarop verder bouwen: het basisprincipe van elke gezonde training!  Beloon jezelf iedere keer wanneer je aan je gezonde doelstelling gewerkt hebt. Dat bevordert een positieve geest en geeft je brein de impulsen die het nodig heeft om verder te zetten, nl. het vertrouwen dat hard werken effectief loont.

3. Just START – maak het “smart”
Een handig hulpmiddel hierbij is je gezonde doelstelling “smart” maken. Stel dat je wil werken naar een sportieve doelstelling, dan omschrijf je je doelstelling bijvoorbeeld op deze manier S-M-A-R-T :

  • Specifiek: Wat wil je exact bereiken? Wanneer ben je 100% tevreden? vb. 10km binnen het uur tegen 30 april.
  • Meetbaar:Hoe ziet het resultaat eruit als het gelukt is? Wat bewijst dat het resultaat bereikt is? vb. loopwedstrijd op 30 april waarin ik 10km loop binnen de vooropgestelde tijd.
  • Aanvaardbaar:Is het doel aanvaardbaar voor je lichaam? Vb. heb je al wat loopkm’s in de benen om de opstap naar 10km te nemen in deze tijdsspanne? Ben je gescreend door een sportkiné en physical coach?
  • Realistisch:Hoeveel tijd kan je ervoor uit trekken? Vb. op voorwaarde dat 10 km lopen haalbaar is voor jou, dan is een tijdsbesteding van 2x/week trainen een absoluut minimum.
  • Tijdsgebonden:Wat is de startdatum? Wat zijn de tussentijdse mijlpalen? Wat zijn de opvolgmomenten door een coach?

4. Just START & have fun!
Fun is een belangrijk onderdeel van je doelstelling. Kijk wat jou kan helpen om je trainingen plezant te maken? Zoek een “buddy” om met je mee te gaan, las momenten in met een physical coach die je weer die extra boost geeft, zet kleine uitdagingen voor jezelf,… make it fun!

5. START op een verantwoorde manier
Aan de slag! De sportkinésitherapeuten en physical coaches van de Sportpraktijk zetten je graag op weg. Aan de hand van een bewegingstest wordt je lichaam en fysieke gezondheid in kaart gebracht en krijg je een programma op maat van je sportieve doel. Ieder lichaam is anders, reageert anders op verschillende sporten. Er wordt rekening gehouden met je blessuregevoeligheid zodat het succesvol doorlopen van je programma gegarandeerd is. Bovendien kan je met je programma gratis komen sporten in de Sportpraktijk.

Maak hier je afspraak voor sportbegeleiding!

Niet enkel op vlak van beweging, maar ook op vlak van gezonde voeding en mentale gezondheid kan je in de Sportpraktijk terecht!

De Sportpraktijk is een test-, trainings- en gezondheidscentrum voor alle sporters van alle niveaus en alle leeftijden. Ons team van specialisten staat klaar om u te begeleiden en u op weg te helpen naar een blessurevrij, gezond en sportief leven! 

De Sportpraktijk wil individuele sporters revalideren en coachen om op een gezonde manier prestaties te verbeteren, vooral om fysiek en mentaal fitter door het leven te gaan! Daarnaast willen we ook clubs en bedrijven in beweging zetten om de veerkracht van respectievelijk spelers en werknemers te vergroten!

BLOG - Uit de startblokken!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x