BLOG - Jouw interne en externe focus

Mijn man en ik delen eenzelfde passie: begeleiden van talent. Hij op fysiek vlak, ik op mentaal vlak. En in onze vrije tijd besteden we graag samen aandacht aan het kijken naar talent. Vaak is dat een sportwedstrijd maar afgelopen vrijdagavond keken we naar ‘The Voice’. Wat me dit seizoen meteen opviel, was de dynamiek die bij de juryleden (coaches) ontstond.

Steek iets op van de anciens

In de jury zetelen twee nieuwelingen, Niels Destadsbader en Tourist LeMC, en twee anciens, Natalia en Koen Wauters. En die ervaren rotten houden zich niet in voor de nieuwelingen. Waarom zouden ze, denk je misschien? Euh ... om de jongere generatie een kans te geven, omdat ze zien dat zij andere talenten hebben of omdat ze twijfelen of hun mening er nog toe doet. Ik hoor het veel mensen zeggen in mijn coachingpraktijk: “Dat is niet meer voor mij.” Of: “Bijscholen? Op mijn leeftijd? Ik zou beter nu van job veranderen, want eenmaal 50-plusser maak ik geen kans meer.” De kansen gaan naar de jonge mensen, zo klinkt het vaak. Kortom, de ‘gevestigde waarden’ nemen hun plek niet (meer) in.
Zonde! Net die maturiteit, die coachingsvaardigheden, die voorsprong die je collega’s en organisaties kan geven met jouw kennis, jouw rugzak vol ervaringen, vol levenslessen, vol reeds gemaakte en uit-geleerde-fouten, ...  die zijn goud waard! En dat weten Natalia en Koen Wauters voortreffelijk uit te spelen.

Speel je troeven expliciet uit

Maar hetzelfde geldt voor de nieuwelingen. Ze gaan er soms iets te enthousiast van uit dat ze onmiddellijk naar waarde geschat worden. “Ik heb mijn diploma gehaald, dus daar kan ik nu wel verder op surfen en een job vinden.” Wel … Niet helemaal. Ik zie nog al te vaak jongeren van een kale reis thuiskomen na een sollicitatiegesprek, omdat ze onvoldoende voorbereid waren op hoe zo’n selectie er nu écht aan toegaat.
Tourist LeMC ging er – onterecht – van uit dat iedereen wel wist (of hoorde) dat hij uit Antwerpen kwam en dat hij deze troef dus niet meer expliciet hoefde uit te spelen om deelnemers voor zijn team te winnen. Kleine misrekening … Zelfs al ben je BV, durf ervan uitgaan dat er nog steeds een heleboel mensen zijn die niet weten wie je bent en waar je vandaan komt – laat staan waar je expertise ligt. Jezelf daarvan bewust zijn en houden, zal je op elk moment in het leven van pas komen.

Vind de juiste focusbalans

Ook bij de kandidaten werd het snel duidelijk bij wie de interne focus goed zit: zij hebben een duidelijk beeld van het muziekgenre dat hen het best ligt. Zij kiezen een lied dat nét op de grens van lukken en mislukken ligt, ergens tussen hun comfortzone en hun stretchzone. Je ziet dat ze in een ‘flow’ zitten, dicht bij hun talent, wanneer ze aan het zingen zijn. Dát hoor je onmiddellijk als coach. Echter, bij sommigen is dat in hun présence (nog) totaal niet zichtbaar. Er zit nog een mismatch tussen hun talent en hun expressie ervan. Zij missen nog de externe focus. En net daar kunnen hun coaches in 'the Voice' hen helpen.

Als je focus te sterk op jezelf gericht is, zie je niet wat er daarbuiten gebeurt. De kunst ligt erin om – op momenten die er écht toe doen – dit ook te tonen. Zelfs al is het voor jou evident wie je bent en wat je doet. Het omgekeerde is trouwens evengoed waar: ligt je focus te veel op de buitenwereld, dan verlies je de connectie met jezelf en zie je niet meer welk goud er binnen in je ligt.

Ben jij ook op zoek naar de juiste focus?
Wil je die externe focus kunnen leggen en tonen, start dan bij je interne focus: wie wil ik zijn, waar ligt mijn talent en hoe kan ik dat tonen op een manier die bij me past?

Laat net dát net mijn expertise zijn. Ik leer je de binnen- met de buitenkant te verzoenen, je interne én externe focus terug te vinden en hierin de nodige stappen vooruit te zetten, zodat jij helemaal kan stralen, vanbinnen en vanbuiten.


Benieuwd wie reeds de stap zette naar coaching? - Lees hier hun getuigenissen >>

BLOG - Jouw interne en externe focus

PODCAST - Piekeren

Moeilijk slapen? Veel gedachten in je hoofd? Een deadline halen, een ruzie of angst om je job te verliezen? Wat je ook wakker houdt, piekeren doet geen deugd. Luister naar de podcast met professor Filip Raes >>

Lees meer

BLOG - Emoties blokkeren de weg naar focus

Emoties. Of we het nu willen of niet. We worden ermee geconfronteerd. Verdriet, boosheid, angst. Hoe pak je dit best aan? >>

Lees meer

COACHING TIJDENS COVID_19

Kan coaching doorgaan tijdens corona? Ja zeker! Lees hier de voorzorgsmaatregelingen >>

Lees meer

BLOG - 3 universele behoeften voor werkgeluk

Het ABC van werkgeluk volgens de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan

Lees meer

BLOG - Loopbaancoaching: zoveel meer dan van job veranderen!

Redenen om in loopbaancoaching te gaan, ook tijdens onzekere tijden.

Lees meer

BLOG - Deconnecteren om écht te connecteren

Hoe bouw je échte connectie in een (werk)wereld die quasi volledig online verloopt?

Lees meer

BLOG - Effectieve leiders maken het verschil met focus!

Focus op waar je wél invloed op hebt! Leiderschapsgoeroe Stephen Covey schrijft in 'the 7 habits of highly effective people' over het belang van focus.

Lees meer

BLOG - ONLINE ONLINE ONLINE

Zoomvermoeidheid? Thuiswerken, het nieuwe normaal? Hoe pak je dat gezond aan? Ontdek dé strategie voor een efficiënte werkdag.

Lees meer

BLIJF IN UW KOT MAGAZINE - 5 tips voor meer FOCUS

8 juni 2020

Lees meer

BLOG - FOCUSWOORD

Een Focuswoord dient als rode draad of Leitmotiv om de juiste beslissingen en acties te nemen. In één vingerknip komen je gedrag, gedachten en gevoelens op 1 lijn. Het geeft richting en focus op momenten dat je keuzes wil maken of het even moeilijk hebt. Het zorgt voor zingeving of een leuke twist aan je dag.

Lees meer

BLOG - Hoogsensitief

Maar liefst 15% van de bevolking is hoogsensitief. De hersenen van een hoogsensitief persoon gaan prikkels op een diepere manier verwerken en analyseren. Daarom kan een hoogsensitief persoon (of HSP) meer ontvankelijk zijn voor overprikkeling en emotionaliteit. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Integendeel. Ontdek hoe je hier kracht uit kan putten!

Lees meer

BLOG - Durf te vragen!

Een presentatie geven op het werk, een workshop in mekaar steken voor een team, een extra projectje erbij? Allemaal lekker voedsel voor de workaholic in jou? Zit jij soms uren te zwoegen en moet je vrije tijd er bij inschieten? Hoe doen anderen dat toch? Hoe krijgen die dat zo snel en goed voor mekaar en slagen die er toch nog in om vrije tijd te hebben? Waarom lijken zij zo succesvol?

Lees meer

BLOG - Uit de startblokken!

Hoe ver sta je met jouw gezonde voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder piekeren. Vaak stoppen we al voor we goed en wel begonnen zijn. Gedaan met goede voornemens, maar actie! JUST START met deze 5 tips.

Lees meer

BLOG - Fit in je hoofd!

Topsporters worden jarenlang getraind worden om - naast hun fysieke inspanningen, gezonde voeding, goede nachtrust - zich ook mentaal topfit te houden. Ontdek hier hoe ook jij je brein kan trainen en in topconditie houden!

Lees meer

BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

Ken je dat van die ochtenden dat alles er opeens anders uitziet dan je de avond van tevoren in gedachten had? Je kind dat je opeens ziek aantreft in zijn bed, een miscommunicatie met je partner, de vaststelling dat er geen brood meer in huis is, je favoriete bloes waarop een vlek belandt vlak voor je naar je werk vertrekt, een telefoontje van een boze klant,.. Hoe zorg je ervoor dat ze geen "smet" op je dag leggen?

Lees meer

BLOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Op vakantie? Hoe maak jij duidelijk aan je omgeving wat je noden zijn en wat je plezier geeft? Welke kleine, leuke vakantiegewoontes kan je doortrekken in je 'normale' werk&levensritme zodat je er langer kan van nagenieten. Neem altijd een stukje vakantie mee.

Lees meer

Tijdschrift voor Coaching: Tips om je gelukkiger te voelen op je werk én thuis!

4 juni 2018

Lees meer

Het Belang van Limburg, Sjiek Magazine : Go with the FLOW!

7 augustus 2017

Lees meer

Feeling: Focus of Druk?

3 juli 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad Magazine: Focus - 7 regels voor wie tijd te kort heeft

18 februari 2017

Lees meer

Het Nieuwsblad: deze column zal je leven veranderen!

26 januari 2017

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x