BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

Ken je dat van die ochtenden dat alles er opeens anders uitziet dan je de avond van tevoren in gedachten had? Je kind dat je opeens ziek aantreft in zijn bed, een miscommunicatie met je partner, de vaststelling dat er geen brood meer in huis is, je favoriete bloes waarop een vlek belandt tijdens het poetsen van je tanden, een telefoontje van een boze klant,..

Voor mij kunnen het soms die kleine zaken zijn die me uit ‘mijn ritme’ brengen, die me doen afglijden van de focus van de dag. 

Mindwandering
Onze gedachten nemen gemakkelijk een loopje met de werkelijkheid, zelfs zonder we dit goed en wel beseffen. In de onderzoekswereld spreken we hier over ‘mindwandering’. Iedere keer weer verbaas ik me over het feit welke - vaak negatieve- gedachten er door mijn hoofd gaan. Nochtans beschouw ik mezelf als een vrij positief ingesteld persoon. Toch blijkt dit niet vreemd te zijn, want een dwalende geest blijkt eerder een negatieve geest te zijn, ongeacht of je nu een optimistisch of pessimistisch ingesteld persoon bent. Op zich is mindwandering gezond, want je hersenen nemen dan de tijd om informatie te verwerken, linken te leggen, inspiratie op te doen. Echter, Onze focus is niet iets dat zomaar ’s morgens mee opstaat. Wij kunnen zelf bepalen wanneer we onze bewustzijnsknop aan- of uitzetten en bijgevolg kiezen voor de momenten waarop we focus willen hebben.

W.A.I.T
Een trucje dat ik hierbij toepas, is W.A.I.T. - What Am I Thinking?
Het bewustzijn van de gedachten die er door je hoofd gaan, is een 1ste stap naar een gezondere mentale geest. Door op gezette momenten of op momenten van verveling jezelf even te dwingen om stil te staan wat er door je hoofd gaat, kan je een kaart maken van je gedachten waarin je gemakkelijker kan navigeren. Je ervaart meer controle, wat je ook nodig hebt om te kunnen focussen.

Offline
Het lijkt contradictorisch, maar om meer focus te hebben, is het belangrijk om specifiek te kiezen voor momenten waarop je niet aandachtig bent, om bewust te kiezen om offline te gaan. Hoe meer controle je zelf hebt, hoe meer je zelf bepaalt wanneer je ‘online’ of ‘offline’ bent, hoe meer focus je zal ervaren. Dat geeft me de mogelijkheid om meer zelf te bepalen wanneer ik me écht wil ontspannen en wanneer mijn gedachten dus de ‘vrije loop’ mogen gaan. Het bijkomende voordeel is dat mijn gedachten op momenten dat het er wél toe doet -momenten dat ik wél focus wil hebben- minder snel afdwalen. En ik ben maar al te blij om ‘gênante’ situaties te vermijden op mijn werk wanneer mijn collega me een vraag stelt waarbij ik moet toegeven dat ik niet aan het luisteren was.

Eén voor één
Een ander hulpmiddel om meer focus te behouden is prioriteiten stellen. Het lijkt een open deur intrappen om je prioriteiten te stellen, maar toch is het zo belangrijk. De moeilijkheid ligt immers in het zich daaraan houden en deze prioriteiten sequentieel aan te pakken, dus pas aan het volgende beginnen als de vorige opdracht voltooid is. Hoe vaak werken we niet aan meerdere zaken tegelijk? Dit ondermijnt heel ons ‘breinsysteem’ om met focus te werken.

Hulp nodig? Neem actie!
Net zoals je je spieren kan trainen door te sporten, zo kan je ook je mentale spieren trainen en leren om met meer aandacht en focus in je werk en je leven te staan. Wil jij graag je brein in beweging zetten en aan de lijve ondervinden welk effect multitasking heeft op je brein en hoe je hier gezonder mee om kan gaan?

Wil je graag ervaren hoe je zelf meer focus en energie kan creëren met een aantal ‘breintechnieken'?

BLOG - Focus is het nieuwe IQ!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x